Bier van de maand juni 2018 “Malheur bier”

Geschiedenis de brouwerij Malheur

Het verhaal achter de brouwerij begint bij stamvader Balthazar De Landtsheer, die in 1773 in Baasrode werd geboren en er brouwerij “ De Halve Maan “ oprichtte. Zijn zoon, Eduard De Landtsheer, geboren in 1808 en voormalig burgemeester van Baasrode, nam de roerstok over.
In 1839 nam zijn kleinzoon, Emmanuel De Landtsheer, zijn intrek in de bestaande afspanning-boerderij-brouwerij “ ‘t Meuleke “ in Baasrode-Zuid. Hij veranderde de naam in “ Brouwerij De Zon “ (vandaar de oranje huiskleur). Het bedrijf was zo succesvol dat de boerderij mettertijd werd afgestoten en dat bier brouwen de hoofdactiviteit werd.

Zowel tijdens Wereldoorlog I als Wereldoorlog II werd de brouwactiviteit tijdelijk stopgezet.
In afwachting van betere tijden schakelde Emmanuel De Landtsheer over van “brouwen” op “bottelen en bierhandel”, toen de pilsbieren, die hij niet zelf kon brouwen in zijn brouwerij, populair werden. Zo werd hij depothouder voor de Mechelse brouwerij Lamot en de trappistenbrouwerij van Westmalle en onder meer invoerder voor Pilsener Urquell. Zijn zoon Adolf volgde hem op en was trouwens ook 33 jaar lang burgemeester, weliswaar van Buggenhout.

In augustus 1997 werd in de Buggenhoutse Mandekensstraat (Baasrode-Zuid) de oude brouwerij van de familie De Landtsheer terug opgestart door Manu De Landtsheer, zoon van Adolf, onder de naam “ Brouwerij Malheur “.  Zo werd de familiale brouwtraditie in ere hersteld. Manu De Landtsheer had drie objectieven voor ogen:

  • een eigen en origineel biermerk creëren
  • zelf de smaak en de bestanddelen bepalen
  • export en verkoop op de Europese markten en in de States.

De naam “ Malheur “ is niet “ per ongeluk ” gekozen. Uit een marktonderzoek kwam naar voren dat “ Malheur “ als een lekker dubbelzinnige naam, met plezierige connotaties wordt ervaren, kortom een naam die ook lang blijft plakken.

Brouwerij Malheur is een onafhankelijke, familiale brouwerij.
Getuigen van het rijke verleden zijn de oude gewelfde kelder van de brouwerij en het antieke koelschip,  een ondiepe zinken bak waarin de wort werd gegoten om snel af te koelen.

De blonde Malheur bieren worden gebrouwen volgens een oude en klassieke methode, met gerst, hop en gist maar er worden wél hypermoderne installaties voor gebruikt. De bruine Malheur bieren worden gebrouwen volgens een oude Vlaamse methode met hop en kruiden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie