Bier van de maand november 2018

Brouwerij Haacht

1893 – 1898

HOE HET BEGON…

Nog voor er sprake was van Brouwerij Haacht bevond zich op de huidige site van Brouwerij Haacht de ‘Melkerij van Haecht’, een kleine melkerij.

EUGÈNE DE RO

Eugène De Ro, grootvader van de huidige afgevaardigde bestuurder Frédéric van der Kelen, begint in 1897 bij de ‘Melkerij van Haecht’ te werken. De Ro, een ingenieur in de gistingsbedrijven, is dé grondlegger van het huidige Brouwerij Haacht.

1898 – 1913

EEN STERKE START

Eugène De Ro brouwt op 14 juni 1898 zijn eerste bier van hoge gisting. Vier jaar later waagt hij zich ook aan het brouwen van lagegistingsbier.

Dat wordt zo’n succes dat de ‘Brouwerij en Melkerij van Haecht’ in 1913 tot de absolute top van de Belgische brouwerswereld behoort.

1914 – 1949

DE BIERTRAM

In de jaren 20 worden de biertonnen nog per spoor vervoerd. De ‘biertram’ rijdt letterlijk over het bedrijfsterrein van de brouwerij en vervoert de tonnen naar Schaarbeek. Daar worden ze overgeladen op karren om de bierhandels en cafés in Brussel van bier te voorzien.

UITGEBREIDERE BIERPRODUCTIE

Naast de biertram, gebeurde er tussen 1920 en 1923 nog heel wat. Zo wordt er een totaal nieuwe brouwerij gebouwd met onder andere een ketelhuis, een centrale voor de productie van elektriciteit, een dubbele brouwzaal, een mouterij, nieuwe kelders voor gisting en lagering, een machinekamer met koelcompressoren, een hal voor het reinigen, vullen en verzenden van vaten en een kuiperij.

In 1929 stoppen de melkerijactiviteiten definitief en maken ze plaats voor een uitgebreidere brouwproductie met andere biertypes: Bock, Export, Pilsen en Stout-Ale.
Het is het begin van een echte opmars, want in 1937 brouwt Brouwerij Haacht maar liefst 523.000 hectoliter bier. Een absoluut recordjaar voor de ‘Brouwerij van Haecht’.

1950-1968

DE BOTTELARIJ

Op initiatief van Eugène De Ro komt de eerste bottelarij er in 1950. Een jaar later neemt zijn schoonzoon Alfred van der Kelen de leiding van de brouwerij over. In de daaropvolgende jaren volgen er tal van kleine overnames en worden de bieren van Brouwerij Haacht over het hele land verdeeld

1968 – JAREN 90

VASTGOED EN AFZETMARKT

In 1968 overlijdt Alfred van der Kelen heel onverwacht. Zijn zoon Fréderic neemt het roer over en bouwt het vastgoedpatrimonium aanzienlijk uit. Dankzij de overnames van brouwerijen in Zuid-Nederland en Noord-Frankrijk krijgt Brouwerij Haacht ook in de buurlanden voet aan wal.

1990 – VANDAAG

VOLLEDIGE MODERNISERING

In 1990 start Brouwerij Haacht met de volledige vernieuwing van het productieapparaat. Zo’n vijfentwintig jaar later wordt die met de bouw van een nieuwe siroperie helemaal afgerond.

Vandaag is Brouwerij Haacht een ultramoderne brouwerij, geïnspireerd op het verleden maar meer dan ooit klaar voor de toekomst.

DE VIERDE GENERATIE

Aan het roer staat nog altijd Frédéric van der Kelen. Onder zijn impuls is Brouwerij Haacht ondertussen de derde grootste pilsbrouwer op de Belgische markt. En ondertussen is ook de vierde generatie van de bierfamilie er met dezelfde geestdrift en inzet aan de slag.

In 2016 neemt Brouwerij Haacht de Canadese microbrasserie L’Île d’Orléans over. Zo genieten nu ook de consumenten in Canada en Noord-Amerika van het authentieke vakmanschap van Brouwerij Haacht.

 

 

 

 

 

Enkele bieren die bij brouwerij Haacht worden gebrouwen zijn:

 

 

 

KEIZER KAREL ROBIJN ROOD en
KEIZER KAREL GOUD BLOND

Geschiedenis:

Keizer Karel (1500-1558) werd geboren in Gent en bracht een groot deel van zijn jeugd door in België.

Hij wordt gezien als één van de grootste keizers ooit. Zijn Rijk was uiteindelijk zo groot dat men zei ‘dat de zon er nooit onderging’. Vaak wordt Keizer Karel ook beschouwd als de voorloper van Europa.

Hij was niet alleen een groots figuur, maar ook een fervent bierliefhebber.
Ter ere hiervan creëerde Brouwerij Haacht deze keizerlijke bieren.

Keizer Karel-bieren: voor levensgenieters met levenservaring.

 

KEIZER KAREL OMMEGANG

Geschiedenis:

Waaraan denk jij als je ‘ommegang’ hoort?

Als je er op let, ontdek je 2 woorden: ‘omme’ (eromheen) en ‘gang’ (wandeling). Het is een veelgebruikte term voor stoeten, optochten en processies mét een feestelijk tintje. Van eentje in het bijzonder, de Ommegang van Brussel, is Brouwerij Haacht sinds meer dan 10 jaar een trouwe partner.

De Ommegang van Brussel trekt jaarlijks kijklustigen van over heel de wereld: de blijde intrede van Keizer Karel* met zijn gevolg in 1549 komt dan helemaal opnieuw tot leven.

Enkel een bier net zo ‘apart’ ontbrak nog… maar dan eentje om het hele jaar door van te genieten. Ommegang zag voor het eerst het levenslicht tijdens de Ommegang van Brussel in 2011. Door het groot aantal fans van het eerste uur is Ommegang sinds het voorjaar van 2012 een vaste waarde binnen het Keizer Karel assortiment.

OMMEGANG. NIET DE EERSTE. DE BESTE!

(*) Keizer Karel (1500-1558) werd geboren in Gent en bracht een groot deel van zijn jeugd door in België. Hij wordt gezien als één van de grootste keizers ooit. Zijn Rijk was uiteindelijk zo groot dat men zei ‘dat de zon er nooit onderging’. Vaak wordt Keizer Karel ook beschouwd als de voorloper van Europa. Hij was niet alleen een groots figuur, maar ook een fervent bierliefhebber. Ter ere hiervan creëerde Brouwerij Haacht deze keizerlijke bieren.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie