Kruijenskracht bok hoofdfoto

Kruijens Kracht Bok

 2,10

Productbeschrijving

Even het verhaal van Kruijens Kracht vooraf:

De brouwerij bestaat niet meer, maar de herinnering aan de Nieuwstadter brouwersfamilie Kruijen is nog altijd springlevend. In het collectieve geheugen van Nieuwstadt bestaat één locale brouwerij met naam en faam en dat was Kruijen.

 

Het karakteristieke pand staat naast de Geleenbeek en is nog steeds in bezit van de familie. De bieren van brouwersfamilie Kruijen waren in trek in Limburg. Anders dan veel andere kleine brouwerijen overstegen de roem en smaak van de Nieuwstadtse brouwsels het lokaal niveau. In de ruim 150 jaar van zijn bestaan kende brouwerij Kruijen een bloeiend bestaan. Dat valt op te maken uit het kasboek van 1898, een van de weinige tastbare overblijfselen van de brouwerij.

 

Heemkundige Jo Verkuijlen diepte enkele opmerkelijke feiten over de bloei van de brouwerij op uit dit kasboek. Zij illustreren niet alleen de omvang van de brouwerij, maar ook de (boeren)slimheid van de brouwersfamilie Kruijen. Ze maakten goed verkopend bier, waarvoor ze zelfs jarenlang hop uit Neurenberg, een van de Duitse bierhoofdsteden, lieten komen. Maar ze kochten ook landerijen aan en verpachtten grond. Ze leenden ook geld aan anderen uit. En ze ruilden bier tegen sigaren.

 

Bidden en zingen maakt dorstig. Op 13 december 1910 kregen de ‘Eerwaarde zusters ursulinen uit Echt’ 1000 liter bier geleverd. Een half jaar later reed er vanuit brouwerij Kruijen in Nieuwstadt weer een wagen met 1000 liter naar de Echter nonnen. En amper vier maanden erna wéér een met opnieuw 1000 liter. Lollige boel zal het daar in het klooster zijn geweest. De nonnen deden niet onder voor de schutters van Sint Jan uit Nieuwstadt, die ook graag een glas ‘Kruijens’ achterover sloegen. Zelfs de heren in Maastricht dronken het bier van de Nieuwstadse brouwers.

Toch legde de in 1785 gestarte brouwerij in 1941 het loodje. De opkomst van het populaire laaggistende pilsbier, dat veel investeringen vergde van brouwerijen, en de daarmee gepaard gaande schaalvergroting in de biermarkt braken de Kruijens op. Bovendien kwam Nieuwstadt in de frontlinie te liggen in de Tweede Wereldoorlog.

 

Kruijens Kracht is het derde bier dat in opdracht van slijterij WerVin gebrouwen wordt door de Muifelbrouwerij. Twee van de bieren zijn vernoemd naar voormalige Nieuwstadtse brouwerijen Lumens en Kruijen. Daarmee blijft een stukje geschiedenis van dit mooie kerkdorp bewaard voor de huidige en toekomstige generatie bierdrinkers.

 

In 2012 wordt Kruijens Kracht door de bezoekers van de site bierblog.nl gekozen tot lekkerste nieuwe bier van 2012.

 

Bok

Elk jaar komt er ook een Bok-versie van dit heerlijke bier uit, waarvoor elk jaar door iemand anders het etiket wordt ontworpen. Op het etiket van dit jaar prijkt een prachtige aquarel van huize Witham, een karakteristiek monument in Nieuwstadt.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.