Cragganmore 12 years

 42,99

Slechts 1 resterend op voorraad

Beschrijving

Het toonaangevende whiskyblad Whiskymagazine heeft in een vergelijkende Speyside proeverij Cragganmore 12 jaar uitgeroepen als Editors Choice! De 2 topjournalisten Michael Jackson en Dave Broom verkozen beide Cragganmore als hun grote favoriet en gaven deze 12 jaar oude Speyside malt de hoogste waardering: 8 3/4, wat zeer hoog is voor een malt in deze prijsklasse.

Vooral de complexiteit wordt erg gewaardeerd. De unieke stills met de platte bovenkant zijn hier ongetwijfeld debet aan.
Kleur: helder goudgeel.

Neus: subtiele geur, floraal, rokerig, leer en mout.

Smaak: complex, wat turf, granen, zoethout, met in de lange afdronk proef je mout en gedroogd fruit.

 

De Cragganmore distilleerderij ligt vlakbij de plaats Aberlour, aan de bekende wandelroute de Speyside Way.

Hier liep vroeger de Strathspey Railway die de distilleerderijen bevoorraadde en de whisky naar de steden vervoerde voor de verkoop. De naam Cragganmore komt van Craggan More Hill (de grote ruige rots) welke te vinden is ten zuiden van de distilleerderij.

ln 1869 bouwde John Smith, de meest ervaren distillateur van Schotland in die tijd, de Cragganmore distilleerderij. De ketels die hij zelf ontwierp zijn uitzonderlijk van vorm.

Zij hebben nl. geen traditionele zwanenhals maar ze zijn van boven afgetopt en dichtgemaakt. Aan de zijkant, net onder de platte top zit een gat waarvandaan een buis naar de condensors leidt. De top van de stills loopt zodoende niet via een geleidelijke bocht maar via een verloop stuk.

De zwaardere alcoholen zouden in de ‘hoed’ al condenseren en zodoende niet in het eindproduct terechtkomen, met als beoogd resultaat een lichter eindproduct. Deze bijzondere ketels kunnen een verklaring zijn voor de enorme complexiteit van de Cragganmore malt.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.