fbpx

Michter’s Sour Mash Whisky

Start bod:  45,75

Item conditie: Nieuw

Resterende tijd:

Veiling eindigt op: 02/06/2019 20:00
Tijdzone: Europe/Amsterdam

Start bod:  45,75

Minimumverkoopprijs is nog niet gehaald

Beschrijving

Sour mash is natuurlijk geen bijzonder procedé, maar de reden dat dit geen bourbon is, heeft te maken met de mash bill. Er zit dus te weinig mais in om een bourbon te zijn en naar verluid net niet zo veel rogge dat het een rye whiskey mag heten. Tot hij in 1989 van de markt verdween, was dit Michter’s populairste product. In 2012 werd hij opnieuw geïntroduceerd en voor liefhebbers van verleidelijk zoete en fluweelzachte whiskey was dat goed nieuws. Hij wordt als small batch gebotteld op een sterkte van 43%.

Michter’s Sour Mash Whiskey heeft een rijke kaneelachtige smaak met hints van boter, amandel en heeft een peperige afdronk.

De geschiedenis van Michter’s begint in 1753. De twee broers John en Michael Shenk, Zwitserse mennonieten, stichten dan een distilleerderij op hun boerderij bij Schaefferstown, Pennsylvania. Bij de dood van John in 1827 gaat de eigendom over op zijn dochter en haar man John Kratzer. Een jaar voor diens dood in 1861 wordt de distilleerderij gekocht door Abraham Bomberger, echtgenoot van John Schenks achterkleindochter Elizabeth Shenk Kratzer. Vanaf dat moment staat de distilleerderij bekend als de Bomberger Distillery. De drooglegging dwingt de distilleerderij in 1919 tot sluiting. Na het einde van de drooglegging volgt heropening en na diverse eigendomsovergangen wordt de naam in de jaren dertig gewijzigd in Penndale. In 1942 koopt Louis Forman de distilleerderij, maar wegens militaire dienst is hij gedwongen om de distilleerderij hetzelfde jaar weer te verkopen. Hij blijft echter decennia bij het bedrijf betrokken. Begin jaren vijftig wordt de naam Kirk’s Pure Rye Distillery en in 1955 wordt hij verkocht aan Pennco. In deze periode bedenkt Louis Forman het merk Michter’s, vernoemd naar zijn zoons MICHael en peTER. Als Pennco in 1975 ten onder gaat, wordt de distilleerderij gekocht door een groep zakenmannen. Zij stellen Forman aan als directeur en zijn eerste daad is de naam van de distilleerderij te veranderen in Michter’s. Als gevolg van de dalende vraag naar whiskey hobbelt Michter’s jarenlang maar wat voort. Diverse schuldeisers dreigen vanaf 1989 actie te ondernemen en op Valentijnsdag 1990 wordt van de ene op de andere dag de distilleerderij verlaten. Er liggen dan zo’n 40.000 vaten in de historische warehouses. Een groot deel wordt gestolen, een deel tot ethanol gedistilleerd en nog een deel wordt verkocht. Geleidelijk verviel de distilleerderij tot ruïne en een deel werd dan ook afgebroken. Het merk Michter’s maakte op 21 maart 1997 een doorstart toen Chatham Imports het merk nieuw leven inblies. De nieuwe Michter’s werd een sourced whiskey die op recept werd gedistilleerd door Heaven Hill, Barton en Brown-Forman. Vanaf 2004 gebeurde dat onder leiding van Kentucky Bourbon Distillers. In 2015 opende Chatham Imports een nieuwe distilleerderij in Shively, Kentucky en inmiddels staat daar ook de originele Michter’s pot still uit de jaren zeventig.

Veiling / bied historie

14/05/2019 09:14Veiling gestart

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.