Hoeve Nekum Hoeve Nekum Auxerrois 2021 Wit

 11,49

Beschrijving

Achtergrond

Hoeve Nekum wordt voor het eerst vermeld in archieven die dateren uit 1304. Het gaat hierbij om een grensbeschrijving van het graafschap Vroenhoven. De hoeve wordt hier vermeld onder de naam: “Hoeff van Nyedekom”. Wat oud Nederlands is voor: hoeve van beneden in het dal. Van de eerste bebouwing zijn alleen nog de funderingen over. De gebouwen zelf zijn tijdens oorlogsgeweld verwoest. De huidige monumentale hoeve dateert uit circa 1600 en omvat een aantal grote gebouwen die rondom een binnenhof zijn gesitueerd, waarbij de grote monumentale toegangspoort de hoeve een kasteelachtig voorkomen verleent.

Hoeve Nekum staat o.a. afgebeeld op een beroemd 17e eeuws schilderij; “L´arrivée de Louis xiv au camp devant Maestricht”. Dat door de hofschilder Adam Frans van der Meulen is gemaakt, in opdracht van Lodewijk de 14e (de Zonnekoning). Dit schilderij hangt in het Louvre te Parijs. Hoeve Nekum staat ook samen met Lodewijk de 14e afgebeeld op de beroemde kopergravure van Nicolas Bonnard . Hoeve Nekum is tot in de 19e eeuw in het bezit geweest van de adellijke familie Bonhomme.

Sinds 1934 wordt de Hoeve bewoond door de familie Bollen. Momenteel wordt het bedrijf geleid door Math en Elsa Bollen. Van oudsher is Hoeve Nekum een gemengd landbouwbedrijf met veeteelt en akkerbouw. De totale bedrijfsomvang bedraagt 60 hectare. Enkele percelen liggen op de zeer steile hellingen van de Louwberg. Deze percelen waren vroeger in gebruik als grasland voor het vee. Waar sinds 1988 de wijnstokken staan. Wijngoed Hoeve Nekum is daardoor het op één na oudste wijngoed van Nederland. In de daarop volgende jaren werd deze wijngaard regelmatig uitgebreid en aan een verdere uitbreiding  wordt nog gewerkt. De eerste oogst vond plaats in 1990. Een gedeelte van de hoeve werd ingericht als wijnkelder. Al snel ontstond belangstelling voor een bezoek aan Hoeve Nekum en daarom werd in 1994 een graanzolder ingericht als proeflokaal.

Leuke weetjes: Hoeve Nekum was in 2003 het beste wijngoed van Limburg en op de bruiloft van prins Willem-Alexander en Máxima werden 60 flessen Riesling 1999 van Hoeve Nekum geschonken.

Wijneigenschappen

Deze wijn is gemaakt van de druif Auxerrois,  een oud druivenras dat vermoedelijk uit Lotharingen afkomstig is. De naam komt echter van het graafschap Auxerrois (Auxerre, Chablis). De wijn heeft een lichte kleur en heeft aroma’s van fruit. Deze aroma’s zorgen voor een droge, volle en aromatische smaak.

Serveertips

Ideaal als aperitief, maar ook perfect te combineren met vis en asperges.

Extra informatie

Alcohol %

12.5

Wijnkleur

Wit

Land van herkomst

Producent

Hoeve Nekum

Jaargang

2021

Inhoud

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.