Hoeve Nekum Hoeve Nekum Auxerrois 2017 Wit

 11,49

Artikelnummer: 9718734680048 Categorie: Tags: , , , ,

Beschrijving

een oud druivenras, dat vermoedelijk uit Lotharingen afkomstig is. De naam komt echter van het graafschap Auxerrois (Auxerre, Chablis). Deze druif is zeer geschikt voor de Limburgse bodem en het Limburgse klimaat. De Auxerrois geeft een mooie volle aromatische wijn die uitstekend te combineren is met asperges.

 

Hoeve Nekum wordt voor het eerst vermeld in archieven die dateren uit 1304. Het gaat hierbij om een grensbeschrijving van het graafschap Vroenhoven. De hoeve wordt hier vermeld onder de naam: “Hoeff van Nyedekom”. Wat oud Nederlands is voor: hoeve van beneden in het dal.

Van de eerste bebouwing resten alleen nog de funderingen. De gebouwen zelf zijn tijdens oorlogsgeweld verwoest. De huidige monumentale hoeve dateert uit circa 1600 en omvat een aantal grote gebouwen die rondom een binnenhof zijn gesitueerd, waarbij de grote monumentale toegangspoort de hoeve een kasteelachtig voorkomen verleent.

Hoeve Nekum staat o.a. afgebeeld op een beroemd 17e eeuws schilderij; “L´arrivée de Louis xiv au camp devant Maestricht”. Dat door de hofschilder Adam Frans van der Meulen is gemaakt, in opdracht van Lodewijk de 14e (de Zonnekoning). De aanleiding daartoe was het beleg van Maastricht in 1673. Dit schilderij hangt in het Louvre te Parijs. Hoeve Nekum staat ook samen met Lodewijk de 14e afgebeeld op de beroemde kopergravure van Nicolas Bonnard . Voor de kopergravure werd hetzelfde studiemateriaal gebruikt, dat nodig was voor het maken van het hierboven genoemde schilderij. Hoeve Nekum is tot in de 19e eeuw in het bezit geweest van de adellijke familie Bonhomme.

Sinds 1934 wordt de Hoeve bewoond door de familie Bollen. Momenteel wordt het bedrijf geleid door Math en Elsa Bollen. Van oudsher is Hoeve Nekum een gemengd landbouwbedrijf met veeteelt en akkerbouw. De totale bedrijfsomvang bedraagt 60 ha . Enkele percelen liggen op de zeer steile hellingen van de Louwberg. Deze percelen waren vroeger in gebruik als grasland voor het vee. Nu staan hier de wijnstokken.

In 1988 is begonnen met de aanleg van de wijngaard. Wijngoed Hoeve Nekum is daardoor het op één na oudste wijngoed van Nederland. In de daarop volgende jaren werd deze wijngaard regelmatig uitgebreid tot 3 ha in 2006, aan een verdere uitbreiding  wordt gewerkt. De eerste oogst vond plaats in 1990. Een gedeelte van de hoeve werd ingericht als wijnkelder.

Al snel ontstond belangstelling voor een bezoek aan Hoeve Nekum en daarom werd in 1994 een graanzolder ingericht als proeflokaal.

Enkele hoogtepunten

  • Op de bruiloft van prins Willem-Alexander en M�xima werden 60 flessen Riesling 1999 van Hoeve Nekum geschonken.
  • Hoeve Nekum was in 2003 het beste wijngoed van Limburg.

Extra informatie

Alcohol %

12.0

Wijnkleur

Wit

Land van herkomst

Producent

Hoeve Nekum

Jaargang

2017

Inhoud

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.