Klant aan het woord !!

Villa Schinosa

Al jarenlang koop ik met enige regelmaat de wijnen van Villa Schinosa (Pezze del Vado en Laghiglione) bij Wervin.

Toen ik dit voorjaar bij Wervin op bezoek was om onze voorraad weer aan te vullen, mede om ons voor te bereiden op onze rondreis door Puglia raakte ik met Werner in gesprek over deze reis en dit wijnhuis. Zijn advies was,  waarom ga je niet bij hun op bezoek?

Zo gezegd zo gedaan. Koningsdag werden we vorstelijk (mede door een introductie van Werner) ontvangen op Villa Schinosa, door de zesde generatie wijnmaker, Nicola Gianotti.

Villa Schinosa is een charmante witte carré boerderij, met een eigen kapel, centraal gelegen op het 200 hectare grote domein nabij Trani.  Naast diverse druivensoorten worden hier ook olijven en amandelen geoogst. Na een rondleiding door de wijngaarden, wijnkelders met eiken vaten en stalen tanks, begonnen we aan waar we voor gekomen waren, wijn proeven. Vergezeld van bruchetta, taralli en confetti werden we op  een selectie van hun wijnen getrakteerd.

Mijn persoonlijke favoriet was de Primitivo. (Werner misschien ook maar in het assortiment opnemen 😉) Een heerlijk fruitige wijn die echt niet misstaat bij rundvlees of een pittige pasta.

Speciaal was ook hun Moscati di Trani (deze had verschillende prijzen gewonnen) Heerlijk bij een lekker zoet dessert, maar misschien ook wel als aperitief). Maar ook heerlijk bij de amandelen van Villa Schinosa.

Eigenlijk waren alle wijnen (ik meen dat ze een 12 tal in hun assortiment hebben) een traktatie voor mond, neus en ook oog. In het onderhoud met de wijnmaker bleek dat zij verschillende blends in hun assortiment hebben opgenomen om zo de druiven en hun eigenschappen elkaar  verder te laten versterken en ook aansluiting te zoeken met de Pugliaanse keuken.  

Helaas waren we per vliegtuig en konden we niet een aantal doosjes uit hun assortiment meenemen naar huis, maar een paar flesjes om te consumeren gedurende de verdere vakantie hebben we gelukkig wel kunnen kopen.

Conclusie: Villa Schinosa, een 200 hectare groot domein dat machinaal bewerkt wordt door een 25 tal medewerkers, maar waar een mix van traditionele en moderne wijnen wordt gemaakt met aandacht voor detail. Hetgeen resulteert in uitstekende wijnen voor een correcte prijs.

Ben je in de buurt, zeker een bezoek waard. De wijn smaakt toch het allerbeste daar waar hij vandaan komt en het op één na beste als hij bij Wervin is gekocht.

Cin Cin,

Ron de Groot

Geef een reactie