De Abdijbier van de maand februari

 

De historie van Sancti Aldalberti

Omstreeks 690 na Christus kwam Adelbert naar onze streek om de Friezen die
hier woonden te kerstenen.
Hij vestigde zich op een plekje in de duinen dat
Egmond genoemd werd. Aan Adelbert worden veel wonderen toegeschreven.

 

De Adelbertusakker

In 740 overleed Adelbert en hij werd begraven op zijn plekje in de duinen, dat al spoedig een
bedevaartsoord werd. In 922 kwam het gebied in handen van Graaf Dirk I, de eerste graaf
van Holland. Dirk I had een nonnenkloostertje in Hallem (nu Egmond-Binnen).
Adelbert verscheen in de droom van Wilfsit, een der nonnen, en zei dat men hem moest
opgraven en opnieuw begraven in het kloostertje van Hallem. Dirk liet het gebeente van
Adelbert opgraven en toen gebeurde het wonder.

 

 

De bron

Op de plek waar ze hem vonden welde een bron op. Sinds die tijd is deze bron altijd aanwezig
geweest en men beweerde dat het water oogziekten en dwaasheid genas. Aan Adelbert worden
veel wonderen toegeschreven. Die wonderverhalen zijn in 980 opgeschreven en het blijkt dat
Adelbert door de bevolking al spoedig als heilige werd vereerd.
Zowel christenen als niet-christenen riepen zijn hulp in.

 

De bieren van de maand februari 2018 hebben we gekozen voor de 
Abdijbieren van Sancti Adalbertie.

Deze abdijbieren worden ambachtelijk gebrouwen met granen van biologische teelt.
Toevoeging van lindebloesem zorgt voor een eigen karakter en een heerlijke geur.
De bieren zijn ongefilterd en ongepasteuriseerd en kennen een nagisting op fles.
Sancti Adalberti is geënt met het water uit de bron op de Adelbertusakker in Egmond-Binnen
waarvan wonderverhalen vertellen over de genezende werking. Gebrouwen in licentie met
de abdij van Egmond en daarmee het enige Nederlandse Benedictijner abdijbier.

 

Egmondse Blonde

Omschrijft zich het best als een blond aromatisch abdijbier met een mooie bitterheid van de Sorachi-Ace hop en een licht alcohol gehalte. Ideaal als digestief bier,daar de bitterheid de eetlust opwekt. De geur is aromatisch, citrusachtig. De hoofdsmaak is licht moutig, bitterig. De afdronk is zoetig, bitter. Met biologisch geteelde granen. 5,7% vol.

 

Egmondse Dubbel

Een mooie robijnrode dubbel, met de geur van rijp rood fruit en caramel. De smaken van caramel en gebrande mout zijn harmonisch en verfijnd. Zijn afdronk is licht zoetig en bitterig, een abdijbier waardig. Met biologisch geteelde granen. 6,5% vol.

 

Egmondse Tripel

Deze krachtige tripel kleurt goudblond in het glas. Het bier heeft een uitgesproken hoppige bitterheid met bloemige toetsen, een bittere afdronk en een getemperd zoetje. Een karaktervol abdijbier. Met biologisch geteelde granen. 7,5% vol.

 

 

Geef een reactie