Whisky van de maand mei 2018

Over Auchentoshan

De distilleerderij van Auchentoshan ligt tussen de Kilpatrick-heuvels en de Clyde en is al meer dan 200 jaar oud. “Auchentoshan” is de keltische benaming voor “rand van het gebied” wat aangeeft dat de whisky’s worden gemaakt op de grens tussen de Lowlands en de Highlands.

Auchentoshan is één van de vijf overgebleven actieve distilleerderijen in de Lowlands. Bekende gesloten Lowlanders zijn Inverleven, Kinclaith, Linlithgow, Ladyburn en Rosebank.

Auchentoshan is opgericht in 1800 ten noorden van Glasgow en maakt gebruik van een drie-dubbele distillatie techniek, net zoals vele reeds tot de glorie vergane Lowland distilleerderijen vroeger deden. Dit in tegenstelling tot de normale dubbele distillatie techniek die wordt toegepast in de overige whisky regio’s van Schotland. Deze “triple-distillation” maakt de whisky’s extra zacht.

Auchentoshan is helemaal gerenoveerd na de 2e Wereldoorlog en werd in 1969 eigendom van Eadie Cairns. In 1974 heeft het nogmaals een renovatie ondergaan en in 1980 is het gekocht door Morrison Bowmore, welke toen al eigendom was van het japanse bedrijf Suntory. Suntory bezat in die tijd reeds Bowmore op Islay en Glen Garioch in de Highlands.
De aankoop van Auchentoshan in de Lowlands was dan ook een perfecte zet, bij Suntory heeft men verstand van zaken! Bowmore en Auchentoshan zijn beide grote commerciële distilleerderijen met een zeer goede reputatie. Tijdens de jaren 90 had Auchentoshan slechts één soort whisky op de markt,

Een 10 jaar oude welke wereldwijd verkrijgbaar was. De vraag naar single malt whisky’s groeide hard en Auchentoshan speelde daar op in door in het begin van het nieuwe millennium een aantal nieuwe whisky’s te releasen, de ‘Select’ expression. In de jaren daarna stond men niet stil bij Auchentoshan.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie