Wijn van de maand april Fleur de Coucou

Alpha Loire Domaines

Dit is een nieuw soort Wijnhandelaar, die meer op de nieuwe wereld, dan de traditionele Franse lijnen lanceert, door een strak, hooggekwalificeerd team dat nauw samenwerkt met partnerkwekers om de kwaliteit en rijpheid van het fruit te bereiken dat ze nodig hebben.

De drie directeuren hebben allemaal een lange ervaring, en dus goede contacten, in de hele Loire en hun toewijding is om de lokale druiven en tradities te respecteren, terwijl ze ten volle gebruik maken van moderne technieken voor het maken van wijn om heerlijke wijnen te maken voor het veeleisender worden van vandaag. ‘Innovatieve traditie’ zou je het kunnen noemen.

Het Loiredal waar deze Sauvignon Fleur de Coucou vandaan komt, is het grootste wijngebied in Frankrijk dat 600 kilometer bestrijkt langs de rivier de Loire. Het gebied wordt in het oosten begrensd door Pouilly-sur-Loire en 250 kilometer westelijker door Nantes.

Omdat het Loiredal een van de noordelijkste wijngebieden is, zijn de oogstjaren erg belangrijk. De wijnen bevatten een lager alcoholgehalte en frissere zuren dan in warmere gebieden. In het Loiredal worden veel verschillende rode, witte, rosé- en mousserende wijnen geproduceerd.

Het Loiredal omvat een aantal kleinere wijndistricten en kan in vier grote delen ingedeeld worden:

  • Boven-Loire
  • Touraine
  • Anjou-Saumur
  • Pays Nantais (Région Ouest)

Het Loiregebied huisvest 63 appellations en loopt van de westelijke gneisgronden van Muscadet in Pays Nantais bij de Atlantische kust tot de oostelijke mergelgebieden van Sancerre in de Boven-Loire. Pays Nantais is het grootste wittewijngebied van Frankrijk. Anjou is de streek van de Chenin blanc. In de Boven-Loire wordt voornamelijk sauvignon blanc en pinot noir geproduceerd. In het Loiregebied worden veel “natuurlijke” wijnen geproduceerd, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van pesticiden en kunstmeststoffen. Er wordt met de hand geoogst en de voorkeur gegeven aan de natuurlijke gisten in plaats van de fabrieksgisten.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie