Bier van de maand April 2018 CEAUX Bastard en Mesjokke

Ontstaan van CEAUX

CEAUX is een brouwerij opgericht in 2013, ontstaat uit een lang gekoesterde

jongensdroom.  Het centrale thema van CEAUX is: ‘Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan’. Dit komt terug in alles wat CEAUX doet. Geen massa geproduceerd bier dat iedereen “wel lust”, maar uitgesproken bier met smaken die je misschien nog niet kent. CEAUX is eigenwijs en eerlijk, hierdoor is het geen allemansvriend. Heb je de vriendschap gesloten, dan ben je vrienden voor het leven!

 

CEAUX bieren worden in Utrecht bedacht en ontwikkeld. Nadat een recept voldoet wordt er een brouwerij gehuurd om het bier op grotere schaal te brouwen en aan de man te brengen.

Sit back, relax and have a CEAUX-Brew!

Meet the brewer

Als kleine CEAUX was ik al nieuwsgierig naar bier. Ik spaarde flesjes en proefde stiekem van vaders biertje. Mijn eerste pilsje proefde ik tijdens een schoolfeest. Ik vond het smerig, bitter en het had het veel te veel schuim.

 

De smaak van bier heb ik leren waarderen tijdens mijn studententijd. Dat begon met het drinken van supermarktbiertjes in het antikraakpand waar ik met vrienden woonde. Je begrijpt dat er van echt proeven amper sprake was. Dit veranderde toen we op een regenachtige avond besloten een speciaal biertje uit mijn collectie te proeven. Ik vond dit, in tegenstelling tot mijn vrienden, heerlijk. Ik proefde een krachtige en volle smaak die totaal anders was dan ik kende. Dat maakte mij nieuwsgierig. Van mijn collectie was al snel weinig over.

 

Tijdens mijn studie liep ik enkele maanden stage in India. Ik belande daar in een ware “pilswoestijn”. Nergens, en dan bedoel ik echt nergens, was een lekker biertje te vinden. Niet in de vieze steegjes in Delhi en ook niet aan de hippe stranden in Goa. Dat zette mij aan het denken. Hoe geweldig zou het zijn om mijn eigen bier te brouwen. Ik heb altijd graag dingen zelf gebouwd en wat is er nou mooier dan bier dat je zelf  hebt geb(r)ouwd.

Eenmaal terug in Nederland heb ik daad bij woord gevoegd. In moeders keuken heb ik met allerlei potten en pannen mijn eerste bier gebrouwen. Het werd een zooitje en de smaak was niet precies de smaak die ik voor ogen had. Maar ik vond het proces geweldig. Vooral de dag erna wakker worden en meteen naar het gistende bier sprinten om te kijken naar het bluppende waterslot. Na enkele keren brouwen met moeders potten en pannen ben ik overgegaan op het bouwen van een eigen brouwinstallatie. Door het verzamelen van RVS ketels, vele uurtjes op marktplaats en een handige buurman heb ik een zogenaamde HERMS installatie gebouwd. De bieren smaakte steeds beter, maar ik kon het proces nog niet zo controleren als ik wilde. Ik verkocht mijn installatie aan een bekende Nederlandse brouwerij en schafte een professionele brouwinstallatie aan. Deze installatie maakte het mogelijk om het proces nog beter te controleren en de recepten verder te verfijnen.

 

Inmiddels wist ik best aardig wat ik lekker vond in bier. Ik wilde de smaken nog beter plaatsen. Ik ben daarom een opleiding tot bierkeurmeester gaan volgen. Hierin heb ik geleerd wat een bier echt lekker maakt en hoe verschillende typen van elkaar te onderscheiden zijn. Ik gebruik deze kennis nu om juist van deze gebaande paden af te wijken!

In 2012 werd ik 29 jaar, dat betekende mijn laatste jaar als jongen. Dit moest voor mij het jaar worden om mijn jongensdroom waar te maken. Ik ben hard gaan werken om mijn eigen brouwerij op te zetten. Zo heb ik mijn recepten verfijnd en het concept uitgewerkt. Tegelijkertijd ben ik met een rugzak vol proefbrouwsels langs verschillende Utrechtse cafés gefietst. Mijn bier werd goed ontvangen en op 28 juni 2013 werd mijn jongensdroom waar: de eerste CEAUX-Bastard stroomde door de tapkraan!

 

 September 2015

 

 Het eerste Utrechtse chocoladebiertje is een feit.

Brouwerij CEAUX heeft samen met The Chocolate Explores een nieuw biertje ontwikkeld:

Let’s CEAUX Mesjokke.

“Samen met de jongens van The Chocolate Explores is het idee voor dit biertje tot stand gekomen. We vonden alle vijf de combinatie van chocolade en bier erg lekker en vroegen ons af of chocolade in bier net zo lekker zou zijn,” vertelt Ko Hendriks van brouwerij CEAUX. “We zijn toen gaan experimenteren met verschillende bieren die we als ondergrond konden gebruiken. Al snel kwamen we uit op hele donkere biertjes. Maar dat is zo saai. We zijn toen gaan kijken naar lekkere lichte biertjes en dat bleek ook heel goed te gaan.”

Ko benadrukt dat het biertje niet zoet gaat worden: “Ik dacht in eerste instantie dat de combinatie chocolade en bier een zoet biertje zou opleveren, maar de jongens van The Chocolate Explores hebben me laten zien dat dat helemaal niet hoeft. We gebruiken echte cacao nibs, die smaken heel anders dan chocolade,” vertelt Ko opgetogen. “Ze hebben een hele subtiele, bittere, rauwe smaak.”

De naam van het biertje stamt van beide bedrijven af. CEAUX is de brouwerij en de chocoladerepen van The Chocolate Explorer heten Mesjokke, vandaar Let’s CEAUX Mesjokke. “De productpresentatie is nog niet geweest, maar de biertjes gaan al erg hard.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie