Bier van de maand januari
Moinette Blond en Brune
Brouwerij Dupont is een oude boerderij die gebouwd werd in 1759. In 1844 werd ze omgevormd tot boerderij-brouwerij Rimaux-Derrider, gespecialiseerd in de productie van Bière de Miel en Saison-bier.
Deze naam vindt zijn oorsprong in het feit dat boerderijbrouwerijen dit soort bier in de winter brouwden
om het in de zomer te consumeren.
In 1920 overwoog Louis Dupont, landbouwkundige, een boerderij aan te kopen in Canada.
Om hem ervan te overtuigen dit niet te doen, kocht zijn vader Alfred Dupont deze boerderij-brouwerij voor hem. Louis Dupont gebruikte op dat ogenblik het basisrecept van het Saison-bier, nu bekend als Saison Dupont.
In 1942 verliet Sylva Rosier Aalst om in Tourpes te gaan wonen waar hij bij zijn oom begon te werken.
In 1945 gaf Louis Dupont Brouwerij Dupont door aan zijn neef Sylva Rosier, brouwkundig en adviserend
ingenieur in België en het buitenland.
Na de Tweede Wereldoorlog waren pilsbieren erg populair.
Heel wat kleine Belgische brouwerijen verdwenen, omdat ze niet aan konden voldoen aan de vraag.
Dankzij de dynamiek en het technische vakmanschap van Sylva Rosier slaagde Brouwerij Dupont erin Redor-pils te brouwen,
waardoor ze kon overleven.
Twee van zijn drie kinderen – Claude, Marc en Ghislaine – kwamen in de brouwerij werken.
Zijn dochter Claude (met wie hij het laboratorium ‘Rola’ opzette) nam de analyse van de brouwerij en de mouterij in Tourpes op zich.
Zij deed dit echter ook voor heel wat buitenlandse firma’s.
Zijn zoon Marc werkte samen met zijn vader en ontwikkelde verschillende projecten. In 1990 werd Marc Rosier erkend als
Belgisch pionier op het vlak van biologische* bieren met de Moinette Biologique* en de Saison
Biologique*. In de loop van de jaren 90 en aan het begin van de jaren 2000 werd het gamma uitgebreid met het Bière de Miel Biologique*, de Biolégère* en de Blanche du Hainaut Biologique*.
Vandaag zijn de kinderen en kleinkinderen van Sylva Rosier eigenaar van Brouwerij Dupont.
In 1990 sluit Olivier Dedeycker, kleinzoon van Sylva Rosier en zoon van Ghislain, zich bij het familiebedrijf als ingenieur-brouwer.
In 2002 volgde hij zijn oom Marc Rosier op aan het hoofd van de familiebrouwerij.
Hij vertegenwoordigt de 4de generatie van deze brouwerfamilie.
Blond
Alcoholgehalte: 8,5 % vol.
De Moinette Blonde is een hoge gistingsbier met hergisting in de fles.
Sinds de creatie in 1955 is dit bier “het paradepaard” van de brouwerij op de Belgische markt.
Aangezien sinds eeuwen de streek rond de brouwerij redelijk moerassig is, heeft men de naam voor het
bier hieraan gelinkt. Moinette is een omvorming van het oud Franse woord “moëne”, wat moeras of
vochtige plaats betekende. Er bestond ook reeds een molen en een “Hoeve de la Moinette” in
Tourpes, allebei eigendom van de familie Dupont.
Oorspronkelijk werd het bier verkocht onder de naam “Abbaye de la Moinette” om uiteindelijk na 1980 tot “Moinette”te
komen.
Koperkleurig en met fijne hoparoma’s doordrenkt, is de Moinette Blonde zeer verfrissend dank zij het
subtiele evenwicht tussen zoet, bitter en fruitig. De selectie van onze gisten geeft het speciale aroma
en de smaak die zo eigen is aan dit bier.
De reële hergisting in de fles, die zich nog lang verder zet in uw kelder, heeft een bier met complexe smaak en harmonieus boeket als resultaat..
Proeverij
Op keldertemperatuur (12°C), als aperitief of als begeleider van uw gerechten zoals mosselen,
asperges… zonder het geroemde “konijn met Moinette” te vergeten.
Bruin
Alcoholgehalte: 8,5 % vol.
De Moinette Brune is een hoge gistingsbier met hergisting in de fles. Sinds de creatie in 1986 kent dit bier meer en meer succes. Een mengeling van 4 speciale mouten geeft het zijn ietwat ongebruikelijke kleur, licht donkerbruin tot zelfs rossig met vuurrode tinten.
Het zijn vooral de aroma’s van hop en mout die de dominerende smaak bepalen. Een zachte bitterheid combineert de Moinette brune met een licht fruitige smaak. De reële hergisting in de fles, die zich nog maanden verder zet in uw kelder, transformeert zich tot dit verrassend bier.
Proeverij
Op keldertemperatuur (12°C), als begeleider van stoofkarbonade en andere stoverijen, hutspot.