Porto, parel aan de Atlantische Oceaan

Een bezoekje aan de Portugese stad Porto is voor ons het nuttige met het aangename combineren. Daarom reis ik graag af en toe in goed gezelschap af naar deze prachtige stad, die pal aan de Atlantische kust en aan de rivier de Douro ligt. Porto is gesticht tijdens de Romeinse overheersing en kwam gedurende de Middeleeuwen volledig tot bloei dankzij de gunstige ligging voor de handel. Tot op heden is de sfeer van de Middeleeuwen er te proeven. De historische binnenstad van Porto staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en heeft idyllische smalle straten, gebouwen ingelegd met prachtige tegels (azulejo’s) en prachtige vergezichten. Naast de pittoreske binnenstad is de omgeving van de stad uiteraard ook bekend om de productie van port. De drank ontleent er niet voor niets zijn naam aan.

Van 28 februari tot en met 2 maart was het weer zover en konden we ons wederom onderdompelen in de geweldige sfeer van de stad en de vriendelijkheid van diens bewoners. We kennen Porto ondertussen redelijk en weten er de leuke en interessante plekken inmiddels te vinden. We verbleven deze dagen in het authentieke appartementencomplex Old Stone, dat in het oude centrum ligt. Het is een feest om in Old Stone te mogen verblijven, niet alleen vanwege de ligging, privacy en luxe die je er als gast geniet, maar zeker ook vanwege de gastvrijheid van het personeel.  Old Stone ligt bovendien op slechts op drie minuten loopafstand van het Ribeira plein. Het Ribeira plein ligt pal aan de Douro en nodigt uit om er veel tijd door te brengen door de vele authentieke winkeltjes en eettentjes.

Uiteraard is er veel meer te zien in Porto dan alleen het Ribeira plein. Daarom hebben we een hop-on, hop-off buskaart genomen, een all-in buskaart waarmee je alle bezienswaardigheden van Porto op eigen houtje kunt bezoeken en steeds weer verder kunt reizen. Zo hebben we naast de prachtige kerken die Porto rijk is dit keer onder andere een bezoekje gebracht aan het bijzondere treinstation van São Bente, een van de mooiste stations ter wereld, en de Dom Luís I brug, die Porto met Vila Nova de Gaia verbindt.

Naast alle bezienswaardigheden die de stad rijk is kun je ook fantastisch eten in Porto, voor alleszins schappelijke prijzen. Het prijsniveau in Porto van uit eten gaan is ongeveer gelijk aan dat in Nederland. Restaurant Traça is een van onze favoriete restaurants. Het is relatief klein – er staan ongeveer acht tafels -, waardoor het er rustig en gezellig tegelijk is. De opmaak van de borden is een lust voor het oog, en, ook niet onbelangrijk, aan de wijnkaart is veel aandacht besteed. Naar onze bescheiden mening een toprestaurant, met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ook restaurant Chez Lapin is zeker het vermelden waard! Beide restaurants serveren authentieke Portugese gerechten.

Als we in Porto zijn laten we natuurlijk nooit na een paar porthuizen te bezoeken. Die liggen niet in Porto zelf, maar in Vila Nova de Gaia, dat aan de zuidkant van de Douro ligt en ten opzichte van Porto hoger gelegen is. Bij veel porthuizen kun je zowel binnen als buiten port proeven, met een hapje erbij. Erg leuk om te bezoeken is bijvoorbeeld Taylor’s, dat je bereikt via de smalle straten van Vila Nova. Het ligt hoog, wat voor een fantastisch uitzicht over Porto zorgt. Het bijzondere van Taylor’s port is bovendien dat de druiven nog handmatig worden geoogst en met de voeten geperst. Hierdoor blijven de pitten heel, wat ervoor zorgt dat de porten van Taylors relatief weinig tannine bevatten en van hoge kwaliteit zijn. Andere porthuizen die we er graag bezoeken zijn Graham’s, Cálem, Köpke (het oudste porthuis ter wereld), Sandeman en Porto Cruz. Wil je een porthuis bezoeken met inbegrip van een proeverij, reserveer dan voor de zekerheid.

Kortom, wij vinden Porto een geweldige stad. Een relatief onbekende wereldstad die alles heeft en waar alles makkelijk bereikbaar is. Naar onze bescheiden mening een ondergewaardeerde parel aan de Mediterrane kust. Denk je aan een stedentrip, maar weet je nog niet waar naar toe? Porto zal je niet teleurstellen, dat durven wij te beloven!

Geef een reactie