Whisky van de maand maart

De onverschrokken grondlegger van de Jameson Ierse Whisky

 

De onverschrokken stichter van Jameson Distilleerderij stapte uit een schip uit zijn geboorteland Schotland om in 1780 de Bow Street-distilleerderij in Dublin op te zetten.

 

Laten we dit uit de weg halen. De beroemdste whisky van Ierland werd gesticht door een Schot. Na het grootste deel van zijn leven als sheriffklerk te hebben doorgebracht, arriveerde John Jameson als een man van middelbare leeftijd in Dublin. We weten niet zeker of we zijn beslissing kunnen baseren op een midlifecrisis, maar het was een grote stap voor iemand met een gevestigde baan thuis.

Toen hij zijn winkel opzette, was Bow Street niet de enige distilleerderij in dit gebied. In feite was dit deel van Dublin een hotspot voor whisky. De hoofdstad floreerde aan het einde van de 19e eeuw en John Jameson was niet de enige die probeerde een claim in te dienen.

 

 

 

 

Hun familiemotto, Sine Metu

Het volgen van dit familiemotto heeft hun sindsdien toegestaan ​​om whisky te produceren door
middel van twee wereldoorlogen, een Ierse burgeroorlog en zelfs een Amerikaans verbod.
Het heeft hen ook geholpen nieuwe mogelijkheden te ontdekken, nieuwe mensen en nieuwe
manieren om whisky te produceren.

Het Jameson-familiemotto betekent zoveel voor hun, dat ze het met trots weergeven op
de voorkant van elke fles. Dat is een handige manier om ervoor te zorgen dat ze er nooit van afwijken.

 

Lokaal gekweekt

 

Jameson Irish Whisky is gemaakt door het mengen van rijke potloze whisky,  gemaakt van
zowel gemoute als ongemoute gerst, met de beste grain whisky, beide 3 keer gedestilleerd
voor zachtheid. En terwijl de gerst allemaal binnen 100 mijl van Midleton wordt gekweekt,
komt het water van de rivier de Dungourney, die dwars door de distilleerderij stroomt.
Dat is passend, omdat het woord whisky is afgeleid van de Ierse “uisce beatha”,
wat betekent “water des levens”. Nu, terwijl de gerst van de weg komt en het water van
buiten het raam komt, is maïs een gewas dat op de zon is gericht. Het beroemde klimaat in
Ierland is allesbehalve tropisch, dus daarom gebruiken ze een boer in het zuiden van Frankrijk
om al hun niet genetisch gemodificeerde maïs te leveren.

 

Goede dingen komen in drieën

 

Vergeet geluk nummer zeven, de zachtheid komt van hun kenmerkende drievoudige distillatieproces.
Het is de methode waarop de oprichter John Jameson zijn naam heeft gebouwd en de erfenis die de
hoofddistilleerder  Brian Nation tot op de dag van vandaag hooghoudt.

 

Eik verouderd

 

Hoewel Jameson door en door Iers is, wendt de hoofdcoöper Ger Buckley zich tot hun vrienden
in de Verenigde Staten en Spanje om de vaten te leveren.

Hun vorige leven verouderende bourbon en versterkte wijn, laat ze gekruid en klaar om
sommige van hun geroosterd hout, vanille en zoete sherry persoonlijkheid langs te geven aan hun whisky.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie