Bier van de maand mei 2018

Geschiedenis van de brouwerij Haacht brouwer van Mystic bier.

1897

EUGÈNE DE RO

Eugène De Ro, grootvader van de huidige afgevaardigde bestuurder Frédéric van der Kelen, begint in 1897 bij de ‘Melkerij van Haecht’ te werken. De Ro, een ingenieur in de gistingsbedrijven, is dé grondlegger van het huidige Brouwerij Haacht.

1898 – 1913

EEN STERKE START

Eugène De Ro brouwt op 14 juni 1898 zijn eerste bier van hoge gisting. Vier jaar later waagt hij zich ook aan het brouwen van lage gistingsbier.

Dat wordt zo’n succes dat de ‘Brouwerij en Melkerij van Haecht’ in 1913 tot de absolute top van de Belgische brouwerswereld behoort.

1914 – 1949

DE BIERTRAM

In de jaren 20 werden de biertonnen nog per spoor vervoerd. De ‘biertram’ rijdt letterlijk over het bedrijfsterrein van de brouwerij en vervoert de tonnen naar Schaarbeek. Daar worden ze overgeladen op karren om de bierhandels en cafés in Brussel van bier te voorzien.

UITGEBREIDERE BIERPRODUCTIE

Naast de biertram, gebeurde er tussen 1920 en 1923 nog heel wat. Zo wordt er een totaal nieuwe brouwerij gebouwd met onder andere een ketelhuis, een centrale voor de productie van elektriciteit, een dubbele brouwzaal, een mouterij, nieuwe kelders voor gisting en lagering, een machinekamer met koelcompressoren, een hal voor het reinigen, vullen en verzenden van vaten en een kuiperij.

In 1929 stoppen de melkerijactiviteiten definitief en maken ze plaats voor een uitgebreidere brouwproductie met andere biertypes: Bock, Export, Pilsen en Stout-Ale. Het is het begin van een echte opmars, want in 1937 brouwt Brouwerij Haacht maar liefst 523.000 hectoliter bier. Een absoluut recordjaar voor de ‘Brouwerij van Haecht’.

1950-1968

DE BOTTELARIJ

Op initiatief van Eugène De Ro komt de eerste bottelarij er in 1950. Een jaar later neemt zijn schoonzoon Alfred van der Kelen de leiding van de brouwerij over. In de daaropvolgende jaren volgen er tal van kleine overnames en worden de bieren van Brouwerij Haacht over het hele land verdeeld.

1968 – JAREN 90

VASTGOED EN AFZETMARKT

In 1968 overlijdt Alfred van der Kelen heel onverwacht. Zijn zoon Fréderic neemt het roer over en bouwt het vastgoedpatrimonium aanzienlijk uit. Dankzij de overnames van brouwerijen in Zuid-Nederland en Noord-Frankrijk krijgt Brouwerij Haacht ook in de buurlanden voet aan wal.

1990 – VANDAAG

VOLLEDIGE MODERNISERING

In 1990 start Brouwerij Haacht met de volledige vernieuwing van het productieapparaat. Zo’n vijfentwintig jaar later wordt die met de bouw van een nieuwe siroperie helemaal afgerond.

Vandaag is Brouwerij Haacht een ultramoderne brouwerij, geïnspireerd op het verleden maar meer dan ooit klaar voor de toekomst.

DE VIERDE GENERATIE

Aan het roer staat nog altijd Frédéric van der Kelen. Onder zijn impuls is Brouwerij Haacht ondertussen de derde grootste pilsbrouwer op de Belgische markt. En ondertussen is ook de vierde generatie van de bierfamilie er met dezelfde geestdrift en inzet aan de slag.

In 2016 neemt Brouwerij Haacht de Canadese microbrasserie L’Île d’Orléans over. Zo genieten nu ook de consumenten in Canada en Noord-Amerika van het authentieke vakmanschap van Brouwerij Haacht.

 

In 2006 werd Mystic Krieken gelanceerd.

Zo verfrissend en lekker geurend, met de volle smaak van zomerse krieken in combinatie met witbier. Mystic laat jou het jaar door genieten van krieken.

Het was in alle opzichten verschillend van de toen bestaande fruitbieren. De productverpakking had niet enkel een jonge uitstraling, ook de samenstelling was vernieuwend. De basis van Mystic fruitbier is witbier, waaraan het bier zijn dorstlessende karakter dankt. Al van bij de start was dit nieuwe type fruitbier een groot succes. Zo werd de trend gezet voor fruitbieren op basis van witbier. Nochtans wie Mystic proeft, blijft bij zijn eerste keuze.

 

De nieuwste telg, Mystic radler, kwam er in 2015 bij.

Dit type bier vindt zijn oorsprong in een 100 jaar oude, Beierse traditie. Tijdens een grote fietstocht in Zuid-Duitsland met 13.000 deelnemers, dreigde een lokale cafébaas zonder bier te vallen. Hij vond de oplossing in sprankelend citroenwater dat hij mixte met zijn pils. Radler – het Duitse woord voor fietser – was geboren.

Een heerlijk verfrissende combinatie van witbier en citroen- en limoensap. Een licht bier dat gemakkelijk drinkt dankzij zijn lage alcoholgehalte. Zonder bewaarmiddelen.

De basis van Mystic radler is witbier, net als bij de andere bieren in het Mystic gamma. Door het toegevoegde citroen- en limoensap is het een verfrissend, dorstlessend bier.

 

Alle Mystic bieren zijn erg smaakvol en toegankelijk, en hebben bovendien een relatief laag alcoholpercentage.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie